Kentang Wedges Goreng Tepung

Ramuan / Bahan

6 biji kentang russet (bersaiz besar & bentuk lonjong)
1 ¼ cawan tepung beras
¼ cawan tepung jagung
¾ ~ 1 cawan air
2 sudu besar rata rempah kari daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil serbuk jintan manis
½ sudu kecil serbuk pati ayam
1 biji telur ayam
garam secukup rasa
minyak masak secukupnya

Cara-cara

1. Basuh & bersihkan kulit kentang hingga bersih. Rebus kentang dalam air tenggelam setengah masak selama lebih kurang 10 ~ 15 minit. Angkat, tos, sejukkan seketika & potong bentuk baji (wedge). (Jika kentang jenis lain digunakan / yg bersaiz kecil.. masa merebus perlu dikurangkan)
2. Dalam satu bekas.. masukkan tepung beras, tepung jagung dan segala jenis rempah, pati ayam, garam, telur & air lalu dikacau menggunakan whisker. Bancuh sehingga sebati dan menjadi batter yg sesuai utk menggoreng.
3. Panaskan minyak dlm kuali. Bila minyak panas.. celupkan kentang tadi lalu gorengkan seperti biasa. Balikkan bila nampak garing keemasan.
4. Hidang kentang wedges goreng tepung ini dengan sos chili mayo.