Cucur Keria Ubi Kentang

Ramuan / Bahan

Ubi kentang -2 biji besar(dipotong 4)
Tepung gandumg -2 cawan
Garam
Gula kasar -1@2 sudu(ikut cita rasa)
Air
Miyak masak 1.rebus kentang dalam air garam sehingga lembut(boleh guna microwave letak dalam HIGH selama 12 minit)
2.lecekkan kentang yang sudah lembut
3.gaulkan kentang dengan tepung dan masukkan air sedikit demi sedikit sehingga tepung tak melekat di tangan
4.bentukkan seperti donut dan goreng atas api sehingga kuning keemasan
5

Cara-cara

1.rebus kentang dalam air garam sehingga lembut(boleh guna microwave dalam HIGH selama 12 minit)
2.lecekkan kentang yang sudah lembut
3.gaulkan kentang dengan tepung dan masukkan air sedikit demi sekit sehingga adunan boleh tidak melekat pada tangan
4.bentukkan adunan seperti donut dan gorengg sehingga warna bertukar kuning keemasan(lebih bagus guna dip fry)
5.gula kasar tadi dipanaskan dalam kuali yang lain bersama sedikit air