Koleksi Buku Resepi Dari Kami

Kek Coklat Berkrim

Ramuan / Bahan

½ cawan mentega
½ cawan gula halus
¼ cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
½ sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
½ cawan sour cream
1 sudu kecil esen vanilla 80g coklat chips
2 biji telur
1 ½ cawan tepung gandum
[ sirap coklat ]
½ sudu kecil serbuk kulit kayu manis
2 sudu besar fresh milk
30g coklat
¼ cawan gula perang

Cara-cara

Pukul mentega dan gula sehingga berkrim
Masukkan telur sebiji demi sebiji
Masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak dengan bahan-bahan kering. Kacau sebati.
Masukkan sour cream dan esen vanilla
Kemudian masukkan coklat chips. Kacau sebati.
Sediakan sirap coklat. Masukkan semua bahan-bahan untuk sirap. Cairkan dengan kaedah double bowl.
Masukkan 1/2 adunan ke dalam loyang.
Masukkan 1/2 sirap coklat.
Ulang kaedah 7 dan 8
Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 55-60 minit.