Ben's Flourless Cheesecake

Ramuan / Bahan

Crust:
- 250g bread crumb
- 125g butter
- 2 sudu besar gula
- setengah sudu kecil serbuk kayu manis

Filling:
- 3 250g cream cheese
- 1 cawan gula
- 5 biji telur
- satu setengah sudu kecil vanila Topping:
- 3 cawan sour cream
- setengah cawan gula
- satu setengah sudu kecil vanila

Cara-cara

Crust:
- Cairkan butter dan campurkan ke bread crumb. Gaul rata.
- Masukkan gula dan serbuk kayu manis.Gaul Rata
- Letakkan bahan crust ke seluruh bahagian tray ( dasar dan tepi )
- Boleh mula panaskan oven di 150 darjah Celcius.

Filling:
- Lembutkan cream cheese sehingga cukup lembut untuk digaulkan dengan mixer.
- Guna mixer untuk gaul cream cheese sehingga lembut.
- Masukkan gula dan gaul.
- Campur telur sebiji demi sebiji dengan mixer dalam kelajuan sederhana.
- Tambahkan vanila.
- Letakkan ke atas crust.
- Masukkan ke dalam oven selama 50 minit.

Topping:
- Pukul sour cream sehingga fluffy.
- Campur gula dan vanila dan pukul sehingga sebati, putih dan licin (tiada lagi rasa kasar gula pada jari)
- Apabila filling sudah dibakar selama 50 minit, letak topping di atas filling dan masukkan ke dalam oven selama 5 minit dengan suhu yg sama.

Keluarkan cheesecake dari oven dan biarkan sehingga sejuk. Masukkan ke dalam peti ais sekurang-kurangnya 1 jam setengah.