Ramuan / Bahan
Bahan A:
25 gm serbuk coklat
75 gm gula merah (dark brown sugar)
90 ml jus oren
Bahan B:
2 biji telur gred A (diasing)
100 gm gula caster
100 gm marjerin/mentega
150 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
½ sudu teh soda bikarbonat
3 sudu besar susu segar
1 sudu teh esen vanila
25 gm serbuk coklat
75 gm gula merah (dark brown sugar)
90 ml jus oren
Bahan B:
2 biji telur gred A (diasing)
100 gm gula caster
100 gm marjerin/mentega
150 gm tepung gandum
2 sudu teh baking powder
½ sudu teh soda bikarbonat
3 sudu besar susu segar
1 sudu teh esen vanila
Cara-cara
Masak bahan A sehingga mendidih dan berkilat. Kacau selalu dan biarkan sejuk.
Pukul putih telur sehingga gebu.
Pukul mentega dan gula caster sehingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila serta dikacau perlahan. Seterusnya masukkan larutan coklat yg telah sejuk dan kacau. Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat dan masukkan ke dlm adunan sedikit demi sedikit. Akhir sekali masukkan putih telur dan susu. Tuang adunan dlm loyang 7 inci dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak dlm ketuhar bersuhu 180 darjah celcius.
Pukul putih telur sehingga gebu.
Pukul mentega dan gula caster sehingga kembang. Masukkan kuning telur satu persatu dan esen vanila serta dikacau perlahan. Seterusnya masukkan larutan coklat yg telah sejuk dan kacau. Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat dan masukkan ke dlm adunan sedikit demi sedikit. Akhir sekali masukkan putih telur dan susu. Tuang adunan dlm loyang 7 inci dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak dlm ketuhar bersuhu 180 darjah celcius.