Kek Buah Indera

Ramuan / Bahan

1 ketul mentega
1 cawan gula
1 cawan air
1 kotak buah-buahan campur
½ sudu teh soda bikarbonat 9 oz tepung gandum
3 biji telur ayam
½ sudu teh baking powder
½ sudu teh esen vanilla

Cara-cara

1. Cairkan mentega di dalam periuk

2. Masukkan air dan gula

3. Masukkan 1 kotak buah-buahan campur dan soda bikarbonat

4. Masak hingga campuran menjadi agak pekat dan berwarna perang
5. Biarkan campuran tersebut menjadi sejuk

6. Apabila bahan tadi telah sejuk, ayak tepung bersama baking powder
Jangan lupa panaskan oven

7. Pukul telur sehingga kembang. Masukkan esen vanilla

8. Sekarang ada 3 bahagian iaitu buah yang telah dimasak, tepung dan juga telur yang telah kembang

9. Masukkan satu senduk buah yang dimasak tadi ke dalam telur, kacau

10. Kemudian masukkan pula satu senduk tepung, kedalam telur.

11. Ulang proses ini berselang seli hingga buah dan tepung habis

12. Masukkan kedalam acuan pembakar yang dilapik dengan tracing paper

13. Masak pada suhu 180 darjah celcius selama 45 minit