Tomyam Apa

Ramuan / Bahan

Bahan A (diblender):
Bawang besar
Bawang putih Perencah tomyam 2 paket (ikut byk kuah la, ikut besar periuk)
Lengkuas sebesar ibu jari (dihiris @ diketuk)

Serai 5 batang - diketuk
Daun limau purut 5 –6 helai
Cili api (ikut pedas) - dibelah
Limau kasturi (untuk memasamkan kuah)
Sayur-sayur (jagung, kobis bunga, carrot, tomato)
Bawang besar dihiris

Cara-cara

1.Panaskan minyak.
2.Tumis Bahan A + lengkuas + perencah tomyam
3.Masukkan ayam @ daging etc. Biarkan mereneh dalam 3 minit ker.
4.Masukkan air.
5.Masukkan serai, daun limau purut, cili api.
6.Perah asam limau (ikut masam la)
7.Masuk garam, aji, gula (setengah @ sesudu jer, utk memaniskan kuah)
8.Bila dah menggelegak, masukkan la sayur + bawang.
9.Siappp!!