Sup Soto Ayam

Ramuan / Bahan

1 ekor ayam
50 gm serbuk kurma
15 kas-kas
20 gm kumin
1 inci kulit kayu manis
2 camca jintan manis
2 camca buah pelaga
150 g minyak sapi 200 gm minyak masak
200 gm salad
50 gm bawang putih
10 gm bawang merah
50 gm halia
2 camca limau nipis
10 gm daun sup

Cara-cara

Panaskan minyak masak dan minyak sapi.

Gorengkan semua bahan-bahan kecuali ayam, daun sup dan bawang besar sehingga kelihatan kuning.

Masukkan air dan biarkan sehingga ia mendidih.

Masukkan ayam dan masakkan sehingga ia hampir mendidih sehingga ayam masak.

Hiriskan ayam dalam bahgian kecil dan masukkan semula ke dalam sup.

Hiaskan dengan daun sup dan bawang besar sebelum dihidangkan.