Puding Roti Pisang Dengan Sos Vanilla

Ramuan / Bahan

bahan2

400 ml krim segar
250 gm susu segar
100gm gula
100gm pisang mas
50gm mentega
8 biji roti croissant
2 buji telur

banhan2 krim

400 ml krim segar
200 ml susu segar
100ml gula
5 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila

Cara-cara

1. potong roti secara dadu.ketepikan

2.hiris pisang dan ketepikan

3.cairkan mentega kemudian tuang ke dalam susu, krim,gula dan telur.kacau sebati

4.masukan roti dan pisang yg dihiris tadi. biarkan selama 30 min.

5.masukan ke dalam acuan yg telah disapu dgn mentega.

6. bakar pada suhu 150c selama 40min dan ketepikan.

7.untuk membuat sosnya,masak krim bersama susu.

8.kemudian masukan gula yg telah dipukul bersama telur dan esen vanila.kacau sihingga masak.

9.tutup api dan tapis sebelum dihidangkan.