Kek Batik (Biskut Marie)

Ramuan / Bahan

1 paket biskut marie (biasa) yang telah di belah 4.
125 ml susu cair krimer(F&N)
1 tin susu pekat (F&N)
1 biji telur
10 camca coklat servuk (Vochelle/van houten)
100g buttercup
1 camca esen vanilla
Loyang yang telah dialas dengan kertas aluminium.

Cara-cara

1. Panaskan butter dalam periuk dan apabila cair masukkan coklat dan gaul rata.
2. Kemudian masukkan telur dan kacau sampai sebati.
3. Masukkan pula susu pekat, susu cair dan esen vanilla dan gaul sehingga sebati dan sedikit pekat.
4. Masukkan pula biskut marie yang telah dibelah tadi dan gaul sehingga rata.
5. Apabila sudah rata dan sebati dan juga lembut biskutnye angkat dan tuang ke dalam loyang yang telah di alas dengan kertas aluminium.
5. Dengan perlahan2 tekan dan cuba padatkan biskut tersebut sampai ia kelihatan betul padat dan rapi.
6. Biakan biskut sejuk sebentar sebelum di masukkan ke dalam peri sejuk.
7. Pabila sejuk bolehlah dikeluarkan dan hidangkan.