Trifle

Ramuan / Bahan

custard powder (ladys choice atau birds)
susu ideal( evaporated milk)
susu segar
vanilla essence
sugar kristal jelly 2 kotak
mix fruit
bulan bulat2 dalam tin
cherries

Cara-cara

mula-mula panaskan susu( ideal dan susu segar), masukkan gula dan biar mendidih. then bancuh tepung custard dengan sedikit air sejuk supaya tak bergumpal, tuangkan dalam susu yang dah mendidih. kacau hilang sangat likat macam buat puding jagung tu. then add vanilla essence.

jumlah tepung custard dan susu adalah bergantung kepada berapa banyak atau berapa besar loyang/ dessert dish yang tuan puan nak pakai.

dalam pot yang berasingan, panaskan air panas. bila dah mendidih, bukak kotak kristal jelly dan bancuh satu kotak tu ke dalam sukatan air panas yang telah ditentukan pada kotak. kristall jelly ni tak payah tambah gula sbb mmg dah manis. kristal jelly ni selalunya dalam bentuk serbuk.

serta merta kacau dalam air panas dan ambik satu bekas dessert yang lutsinar/ kaca dan tuangkan ke dasar bekas tersebut yang telah ditaburkan dengan mix fruit dalam tin. pastikan airnya telah disejat.

tunggu 3 minit dan jelly itu akan mula mengeras.Masukkkan kastard yang sudah siap di masak.please jgn tuang dengan ganas tapi pakai scoop dan tuangkan sikit demi sedikit.

lepas tuang kastard tu, susun nenas yang macam roda/ring tu atas custard tu. after that, susun cheeris di tgh2 lubang nenas itu.

later bancuh sekotak lagi kristal jelly dengan air panas mendidih. tuang kan dengan hati2 ke atas custard tadi . please use the scoop.

simpan dalam peti ais sampai sejuk. sesuai untuk jamuan, parties, open hse sebb dia sangat sedap, dan cantik.