Nasi Paprik

Ramuan / Bahan

5 pinggan nasi putih
1 kilo isi ayam/daging
6 biji cili padi/api (hiris2)
3 ulas bawang merah (hiris halus2)
2 ulas bawang putih (juga hiris)
½ batang serai yg cincang
5 sudu cili sos 2 sudu tomato sos
1 sudu sos tiram
3 batang kacang panjang (potong pendek2)
2 sudu bawang goreng
Garam secukup rasa
Minyak masak

Cara-cara

Panaskan minyak. Tumis bawang merah & putih.

Lepas kuning tumis dengan cili api pulak.

Lepas tu tumis dengan segala sos tadi, serai & kacang panjang.Letak sket air jike mengelegak.

Selepas mengelegak masukkan kacang panjang. Tumis sekali lagi sampai naik bau.

Sesudah naik bau masukkan garam dengan ayam, biarkan beberapa minit sehingga naik bau.