Nasi Lobak Merah

Ramuan / Bahan

Bahan Untuk direndam:
1 kilo beras
600 gm buah tomato
10 sudu besar minyak sapi
Sedikit buah pelaga, kulit kayu manis
1 ekor ayam
600 gm lobak merah (diparut)
300 gm bawang besar (dihiris halus) Bahan Rempah Penerap Ayam:
20 biji cili hijau
1 sudu teh lada putih
2 sudu teh jintan putih
10 ulas bawang putih

Cara-cara

Lobak diparut kasar, tomato juga diparut. Bawang besar dihiris, cili dibelah dua. Lobak yang diparut tadi dicampurkan dengan beras yang direndam tadi. Panaskan minyak sapi. Masukkan bawang lepas itu masukkan ayam. Masukkan sedikit garam, tomato selepas itu barulah dimasukkan beras yang bercampur lobak. Masukkan air sebanyak sukatan (lebih kurang 4 cawan). Tunggu hingga masak dan gaul rata.