Nasi Goreng Hailam

Ramuan / Bahan

600 gm daging
300 gm udang
300 gm sawi
300 gm tauge
150 gm kacang panjang
150 gm kucai
10 biji cili kering
10 biji lada putih
5 biji cili hidup
3 biji buah keras
2 biji telur (didadar)
¼ biji kubis 2 batang lobak
12 cawan nasi
1 ½ cawan minyak
½ cawan sos tomato
15 labu bawang merah
4 ulas bawang putih
4 sudu besar udang kering
3 keping tauhu
1 pokok daun saderi
1 pokok daun bawang
2.5 cm halia
Garam secukup rasa

Cara-cara

Potong daging 2 cm x 2 cm dan rebus sehingga empuk. Toskan daging dan simpan airnya. Tumbuk atau mesin cili kering, cili hidup, lada putih, buah keras, halia, 5 labu bawang merah dan bawang putih. Potong sawi, kacang panjang, kubis dan lobak sepanjang 2.5 cm. Mayang 10 labu bawang merah dan goreng. Goreng tauhu dan potong 8. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng udang kering, udang dan daging rebus. Apabila kuning angkat. Masukkan ramuan yang dimesin dan campur dengan air rebusan daging. Biarkan hingga masak. Masukkan sos tomato dan garam. Masukkan sayur-sayuran satu persatu dan kacau. Masukkan nasi dan kacau hingga mesra. Angkat dan hidang di dalam pinggan. Taburkan telur dadar, bawang goreng, tauhu, daun saderi dan daun bawang.