Nasi Dal Tomato

Ramuan / Bahan

3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
4 cm kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang Bahan untuk hiasan:

15 gm gajus goreng
50 gm kismis goreng (ditabur di dalam nasi)
20 gm gajus goreng

Cara-cara

Bersihkan dal dan rebus sehingga tiga suku empuk, tuskan airnya dan ketepikan. Basuh pula beras dan tuskan.

Panaskan minyak sapi, tumis bahan hiris sehingga naik baunya dan masukkan pula bahan tumis dan kacau hingga wangi.

Masukkan pula puri tomato, kacau sebentar dan tuangkan air.

Apabila air mendidih bolehlah dimasukkan beras diikuti susu cair, garam dan daun pandan. Tutup periuk dan biarkan sehingga mendidih sekali lagi.

Apabila hampir kering, masukkan kismis, setengah bahagian bawang goreng dan dal, kacau rata dan tutup kembali periuk, kecilkan api dan biarkan sehingga masak sempurna.

Ketika menghidangkannya tabur pula bahan hiasan.