Nasi Ayam Eyna

Ramuan / Bahan

1 ekor Ayam (dipotong 16 ketul)
2 ikat Sup Bunjut
4 kiub Sup Tulang
2 inci Halia (dihiris)
4 ulas Bawang Merah (dihiris)
2 liter Air
1 Kobis Bulat (dipotong-potong)
Secubit Garam
4 cawan Beras
4 inci Halia (dipotong seinci)

Untuk Hiasan : Timun (dihiris)



½ cawan Sos Tiram
½ cawan Kicap Manis

Cara-cara

Masukkan 2 Liter air bersamaan ayam, Sup Bunjut, Kiub Sup Tulang, Halia, Bawang Merah dan masakkan diatas api yang sederhana selama 15 minit.

Basuh Beras hingga bersih dan masukkan halia. Ambil air sup tadi untuk memasak nasi.

Keluarkan ayam dan marinate dengan menggunakan Sos Tiram dan Kicap Manis. Goreng macam biasa.

Masukkan Kobis yang telah dipotong ke dalam sup.