Nasi Arab

Ramuan / Bahan

NASI(A)
2 GELAS BERAS BASMATHI
½ TIN SUSU CAIR
3 SUSU BESAR SOS TOMATO
4 SUDU BESAR MINYAK SAPI
2 BIJI TOMATO MASAK POTONG DADU
BUNGA CENGKIH,BUNGA LAWANG&BUAH PELAGA
DAUN KETUMBAR& DAUN PANDAN
PERASA(GARAM & GULA SECUKUP RASA) ½ EKOR AYAM DI POTONG 4
5 ULAS BAWANG MERAH
3 ULAS BAWANG BAWANG PUTIH
1CM HALIA
4 SUDU BESAR REMPAH KURMA
BUNGA LAWANG,BUNGA CENGKIH & BUAH PELAGA
6 SUDU BESAR MINYAK UNTUK MENUMIS
GARAM DAN GULA SECUKUP RASA.

Cara-cara

BLEND BAWANG MERAH, BAWANG PUTIH & HALIA.
PANASKAN MINYAK DAN TUMIS BAWANG YANG TELAH DI BLEND. BIAR GARING. MASUKKAN REMPAH KURMA DAN SEDIKIT AIR.BIAR SEKETIKA DAN KEMUDIAN MASUKKAN AYAM.GAUL AYAM DAN BIAR 5 MINIT. MASUKKAN GULA DAN GARAM SECUKUP RASA. SEJUKKAN.

BASUH BERAS KEDALAM PERIUK. AMBIL AIR MASAKAN AYAM TADI DAN JADIKAN 3 GELAS.
MASUKKAN KESEMUA BAHAN A KEDALAM BERAS YANG TELAH DI BASUH.AMBIL AYAM YANG TELAH DIMASAK KEDALAM BERAS DAN PANASKAN PERIUK.BIARKAN MASAK.