Laksa Johor

Ramuan / Bahan

Untuk kuah
1.seekor ikan tenggiri/parang sederhana besar - rebus, separate the flesh from the bones, blend separately
2.dua ekor ikan kembung - as above
3.segenggam udang hidup - rebus dan blend
4.segenggam udang kering - rebus dan blend
5.ikan kurau kering (sebesar tapak tangan)- rebus dan blend
Note: bahan 1 dan 2 boleh buat sekali, bahan 3,4,5 boleh buat sekali Air rebusan jangan dibuang. Guna air yang cukup cukup shj.
6.20 ulas bawang merah (shallots)- blend
7.10 ulas bawang putih - blend
8.dua peket kecil perencah kari ikan Adabi - mix with a little water to form paste
9.asam jawa - segenggam - bancuh dengan air rebusan ikan(boleh adjust ikut taste)
10. 10 cili kering (rebus dan blend) or boleh guna dua sudu cili boh (kalau
tak suka pedas, jangan guna langsung)
11. santan (from sebiji kelapa) boleh guna santan segera
12. kerisik (tiga/empat sudu makan/dari 1 biji kelapa)
13. gula, garam
14. minyak untuk tumis
15. 2 serai, dititik (atau boleh blend dengan bawang)

Cara-cara

Method (throughout the process, api sederhana and keep stirring)
1.Perapkan ikan & udang yang telah dihaluskan dengan santan selama 2 jam.
2. Masukkan cili boh (if using)and paste kari, goreng sampai terbit minyak, masukkan kerisik dan gaul rata.
3. Masukkan isi ikan, udang, ikan kering and udang kering
4. Masukkan air asam jawa (bancuh dengan air rebusan)
5. Bila agak mendidih, masukkan santan, adjust airnya
6. Biar mendidih
7. Adjust the gula and garam
8. Biarkan mendidih and boleh rasa, kalau kurang masam boleh masukkan 1 atau 2 keping asam gelugor.